Dream Theater so odprli svotovno turnejo s spektakularnim koncertom v Londonu – prihodnji teden pa prihajajo v Areno Zagreb!

foto: WOLFE ELIOT MEDIA
0 32

Dream Theater, ameriške ikone progresivnega metalca, so krenili na turnejo ob obeležitvi 40. let delovanja in v londonski O2 areni odigrali tri ure dolg premierni koncert, takšen spektakel pa se pripravlja tudi 29. 10. 2024 v Zagrebu!

Legende progresivnega metala Dream Theater, so prejšnji teden v razprodani londonski O2 Areni odigrali prvega v nizz koncertov, ki sodijo pod okrilje velike svetovne turneje “An Evening with Dream Theater 2024. – 2025.” na kateri slavijo 40. let delovanja. Na triurnem spektakularnem koncertu je skupina odigrala repertoar osemnajstih skladb, ki so bile razdeljene v dve dejanji, koncert pa so sklenili s pol urnim dodatkom. Privržence so Dream Theater navdušili s šestimi skladbami, ki jih niso izvajali na koncertih vsaj deset let, nekatere med njimi pa niso bile izvajanje od sredine prve dekade novega milenija. Prepolno prizorišče Londona je tako dobilo edinstveno priložnost da prvič sliši v živo tudi skladbe s pravkar najavljenega novega studijskega albuma “Parasomnia”, ki bo izšel v februarju 2025!

Ta povestni koncert je bil tudi prvi na katerem je po 14. letih z Dream Theater ponovno odigral eden izmed ustanoviteljev skupine in njen originalni bobnar Mike Portnoy! Dream Theater pripravljajo za torek 29. 10. 2024 enako velik epski spektakel, ko bodo nastopili v zagrebški Areni. Turneja, ki se je začela 20. 10. 2024, se bo nadaljevala po Evropi vse do 24. 11. 2024, potem pa se bo skupina podala na koncerte v Južno in Severno Ameriko, pri tem pa že napovedujejo da se bodo leta 2025 znova vrnili v Evropo.

Vstopnice za ta metalski spektakel se lahko kupijo preko Eventim sistema, kot tudi na vseh Eventimovih fizičnih prodajnih mestih, po cenah vstopnic, ki se gibljejo med 35,00€ in 99,00€. Dream Theater pri tem ponujajo tudi dve vrsti VIP paketov, ki vključujeta – odvisno od paketa, tudi fotografiranje s skupino, kitarske trzalice, plakate, torbe in še veliko tega, nakup paketov pa je dosegljiv na tem linku. Koncert se bo pričel ob 19 uri in 30 minut!

V Zagreb prihajajo Dream Theater tako v ‘zlati postavi’, ki jo ob Mikeu Portonoyu na bobnih zaokrožajo še kitarist John Petrucci, vokalist James LaBrie, basist John Myung in klaviaturist Jordan Rudess. Dream Theater se trenutno mudijo v svojem studiu DTHQ, kjer nastaja njihov 16. studijski album in prvi s Portnoyem po albumu “Black Clouds & Silver Linings” iz leta 2009. Novi album “Parasomnia” pa bo izšel 7. 2. 2025, pri založbi Inside Out Music/Sony Music. Album je produciral John Petrucci, inženir je bil James ‘Jimmy T’ Meslin, miks pa je opravil Andy Sneap. Hugh Syme je znova prispeval svojo kreativno vizijo k nastanku naslovnice albuma.  

Od uvodne skladbe In The Arms Of Morpheus do zadnje The Shadow Man Incident, se Dream Theater na novem album vračajo z zbirko skladb, ki dokazujejo zakaj si je skupina izborila tako predane sledilce skozi štiri desetletja delovanja. “Parasomnia”, ki traja v dolžini igralnega časa preko 71. minut, pelje poslušalca na glasbeno potovanje, ki je postalo sinonim za skupino vse od začetkov njene kariere. ‘Parasomnija’ je izraz motnje med spanjem, kar vključuje tudi mesečnost, paralizo in nočne strahove. Skladbe, kot so A Broken Man, Dead Asleep, Midnight Messiah in Bend The Clock gradijo na temah iz katerih izhaja sam naslov novega albuma. Prvi single Night Terror povzema glasbeno vznemirljivost v deset minut poslušanja. Glasbeni video za to skladbo je režiral Mike Leonard, preverite ga lahko v nadaljevanju:

Poleg tega da so prodali po svetu milijone plošč, so Dream Theater zbrali do tega dne tudi več kot milijardo predvajanj, pri čemer so skozi neverjetno potovanje nizanja nepozabnih prekretnic skozi kariero, tiho prevzeli status pionirjev progresivnega metala. Album “Images & Words” ki predstavlja odskočno desko njihove kariere proti komercialnemu uspehu, je krasil Rolling Stone-ovo naslovnico ‘100 največjih metal albumov vseh časov’, medtem ko je naslednji album “Awake” osvojil prvo mesto seznama “Superunknown: 50 legendarnih albumov, ki so definirali leto 1994”. Oboževalci skupine so izglasovali album “Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory” iz leta 1999 za ‘številko ena progresivnih rock albumov vseh časov’ v anketi Rolling Stone-a iz leta 2013, revija Classic Rock pa ga je rangirala za ’15. največji konceptualni album’.

Tresli so lestvice s tremi debiji znotraj Top 10 Top 10 Billboardove 200 lestvice, pri čemer so bili njihovi koncerti razprodani povsod, od prizorišča Radio City Music Hall do amfiteatra Red Rocks. Bend je osvojil nagrado Grammy u kategoriji “Najboljša metal izvedba” za skladbo The Alien iz albuma “A View From The Top of the World” iz 2021. Sedaj so se Dream Theater vrnili k svojim koreninam, saj so se vokalist James LaBrie, kitarist John Petrucci, basist John Myung in klaviaturist Jordan Rudess znova združili z bobnarjem Mikeom Portnoyem za svojo 40. obletnico. Istočasno pa tih pet starih prijateljev vstopa v pomembno novo ero, ki jo okarakterizira glasba z verjetno največ osredotočenosti, moči in ognjevitosti v vsej njihovi dosedanji karieri. Dream Theater črpajo spomine iz preteklosti in kujejo načrte za prihodnost na način, da bi čim bolje izkoristili sedanjosti. In nenazadnje, tudi sama svetovna turneja predstavlja točko s katere so začeli in nakazuje pot kamor so namenjeni in to ne le kot prijatelji iz skupine, pač pa kot bratje!

Več o Dream Theater:
www.dreamtheater.net
www.facebook.com/dreamtheater
twitter.com/dreamtheaternet
www.instagram.com/dreamtheaterofficial/ 

Sledite Charm Music Croatia:
www.facebook.com/charmmusiccroatia
www.instagram.com/charmmusiccroatia

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki