Reb Beach, ‘poredni pobje’ in detonacija Whitesnake, Purple, Winger in Dokken klasik v Bluesiani (2024)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2024
0 19

Reb Beach And The Bad Boys
sobota, 12. 10. 2024
Vrba na Koroškem (Velden Am Wörthersee) / Bluesiana Rock Cafe / Avstrija


Reb Beach je kitarski as in k njemu se vedno znova radi vračamo. Še posebej zato, ker opravlja s svojo spremljevalno skupino The Bad Boys, redne samostojne turneje po Evropi, pri čemer se vsaj z enim terminom vselej konkretno približa tudi sončni strani Alp. Da, to je tisti konec stare evropske celine, kjer smo pretežno ‘skregani’ s povabili izvajalcem iz žanra hard rock. Zato se je treba na takšne koncerte voziti v tujino.

No, tokrat na srečo le malo dlje od Celovca. Do našega ljubega rock svetišča v Vrbi na Koroškem – Bluesiane, kjer se je sloviti kitarski as s svojimi pajdaši ustavil na prijeten, svež, jesenski sobotni dan, da zaigra nekaj Whitesnake klasik ter k temu doda še kak Deep Purple, Winger in Dokken sladkorček!

The Bad Boys, ki spremljajo Reba Beacha na evropskih turnejah sestavljajo odlični italijanski glasbeniki. Vsi šolani in tehnično izpiljeni, tudi glasbeni učitelji, skratka mojstri svojih obrti. Med njimi izstopa ime Michele Luppi. To je Rebov Whitesnake pajdaš, kjer ga poznamo po igranju klaviatur, pri Rebu pa je zadolžen za bas kitaro. Žal je prav koncert Bluesiani moral izpustiti, na bas kitari pa ga je nadomeščal jazzovsko urjeni basist Lorenzo Di Prima.

Reba Beacha in The Bad Boys smo si ogledali sredi decembra 2022 v italijanskem Proseku! Tudi na tisti turneji je dan prej nastopil v Bluesiani, z vnovičnim obiskom tega kluba, pa je v njem vknjižil že svoj tretji nastop.

Obisk odličen, energija na vrhunski ravni. Direndaja ni primanjkovalo. Ob šanku, ki je bil nabito poln, pa vse tja v smer proti odru, kjer so najbolj nestrpni že zasedli najboljše položaje za uživanje v vragolijah Reba in ekipe.

Bend je udaril pričakovano z dvema Whitesnake jurišema (Bad Boys in Fool For Your Loving) in vzpostavil na klubskem prizorišču precej soliden zvok. Poznalo se je, da Luppija ni, kar pomeni, da tridelnih vokalnih harmonij ekipa ni mogla izvajati, je pa vokalist Fabio Dessi znova odigral svojo vlogo na najvišji ravni, saj je odpel pravzaprav vse s popolno briljanco kombiniranja eksplozivnosti in čuječne perfekcije! Družbo mu je tokrat delal na vokalni spremljavi le Reb, ki pa je bil občasno preveč dvignjen v miksu. Četudi je narava tako majhnih prizorišč sila mačehovska do zvočnih tehnikov, ki skrbijo za zvok, so bili gradniki dobro slišni. A vse do skladbe Burn, ko je dodatni, sicer odlični kitarist Khaled Abbas dobesedno ‘ugasnil’ in ga je Rebova kitara vse do konca koncerta gromovito preglasila. Preostanek ekipe sta zastopala še bobnar Paolo Cariddi in klaviaturist Enrico Varisco, ki sta izvedla tudi vsak svojo solo točko.

Reb je pravzaprav predstavil enak repertoar kot decembra 2022 v Proseku. Le da je malo prevetril vrstni red ter vpel v koncertni repertoar svojo instrumentalno skladbo Black Magic, s čimer je opomnil na svoj še vedno aktualni, zadnji, in sicer odlični samostojni studijski album “A View From The Inside” (RockLine recenzija), ki je izšel pred štirimi leti.

Reb je izjemen perfekcionist. V tem oziru ga lahko vržejo iz tire popolne malenkosti. Med koncertom je namreč ves čas skušal popraviti pozicijo svojega ojačevalnika in zvočnikov, a mu to nikakor ni uspevalo, pri čemer je publika v krču opazovala, kdaj se bo z vrha ojačevalnika prevrnila flaša piva, s katerim je Reb med koncertom gasil žejo, in treščila ob tla! No dekleta in malo bolj zrela dekleta v prvih vrstah niso dale mnogo na zavore in Rebov menedžer je moral pri tem nekajkrat poseči vmes tako da je publiko v prvi vrsti opomnil, da mora ta od stojišč prve vrste, pa do roba odra držati ves čas en meter distance.

Ob takšnem rondoju klasik Whitesnake, Dokken, Winger in Deep Purple, je čas prehitro tekel. Obrnili sta se polni dve uri koncerta, ki je bil polno kipeče vedrine in samih pozitivnih vibracij. Uživali so vsi. Reb z ekipo, da publike niti ne omenjam! Reb si je vzel občasno nekaj prostora tudi za nagovore, pri čemer se je posebno čustveno raznežil, ko je razlagal ozadje njegovega komercialnega uspeha vezanega na prvi Winger single Madalaine s katerim so Winger s pomočjo MTV-ja postali čez noč zvezde! Tej točki sta delali družbo še perfektna balada Miles Away in superšus Headed For A Heartbreak. Lahko bi celo noč igral samo Winger klasike, a potem bi nas bilo v Bluesiani verjetno mogoče prešteti na prste ene roke (žal).

Spremljati koncert takšnega kitarskega asa, kot je Reb Beach, slab ali pa dober meter od odra, je posebna draž, posebno izkustvo, ki ga je težko opisati v nekaj besedah. Vrlega virtuoza smo velikokrat gledali z Whitesnake, enkrat celo z Winger, a takrat je bil vselej oddaljen od publike, na orjaških odrih arenskih prizorišč in festivalov. Zato je klubska koncertna kultura toliko bolj posebna in na nek način tudi toliko vrednejša.

Odlična predstava, lahko rečem da celo bolj kompaktna kot decembra 2022 v Proseku, ekipa z Rebom na čelu pa je po koncertu prišla pozdravit svoje privržence, kjer se je Reb podpisoval, se fotografiral, rajanje v Bluesani, pa se je tako raztegnilo še dolgo v noč.

To so ti nepozabni in enkratni trenutki, ki ti jih lahko ponudi le tak koncert. Zelo rudimentarno. Ob tem dejstvu je stik ljubitelja glasbe z izvajalcem toliko pristnejši. Prirejanja ni in vse kar se zgodi na odru je iskreno. Slišno, pa tudi vidno. Ob vsej sproščeni energiji, ki je polnila naše baterije, si na koncu lahko samo še vprašal: “Reb, kdaj se torej vidimo naslednjič?”

Avtor: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Bad Boys
2. Fool For Your Loving
3. Headed For A Heartbreak
4. In My Dreams
5. Love Ain’t No Stranger
6. Crying In The Rain
7. Is This Love
8. Black Magic
9. Tooth And Nail
10. Slow An’ Easy
11. Slide It In
12. Miles Away
13. Madalaine
14. Burn
15. Give Me All Your Love Tonight
16. Here I Go Again
17. Still Of The Night


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki