Champlin Williams Friestedt: III

0 37

Založba: Black Lodge Records
Datum izida: 27. 9. 2024
Produkcija: Peter Friestedt
Dolžina albuma: 45.48 min
Zvrst: West-Coast AOR
Ocena: 8.0/10


CWF je superskupina, ki jo sestavljajo Joseph Williams iz skupine Toto, nekdanji vokalist skupine Chicago Bill Champlin in švedski kitarist in producent Peter Friestedt. Skupina je nastala po uspehu njihovega prvega studijskega albuma »I« (2015) in DVD-ja s koncertnimi posnetki, ki je na Švedskem zasedel vrh lestvic. Temu je sledil pet let kasneje še drugi album »II«.

Williams, znan po sodelovanju s skupino Toto je tudi tisti mož, ki je prispeval glas pojočega Simbe v filmu »Levji kralj«, Friestedt, Williamsov kompanjon iz preteklih skupnih snemanj, velja za velecenjenega in vedno iskanega session glasbenika in producenta, ki je v karieri izdal tudi dva uspešna solo albuma, Champlin pa je pravi glasbeni veteran legendarnih Chicaga in prejemnik Grammyja! Gre torej za trio, ki servira glasbo po west-coast AOR recepturi in trio, ki na enem mestu združuje razkošje bogatih talentov in izkušenj tako komponiranja, kot studijskih ročnih spretnosti, ko stvar nanese na produkcijo zvoka.

Zgoraj naštete kvalitete, ki jih prinaša vrli trojček na novi album prinašajo same dobre novice. Album je odličen predstavnik glasbenega izrazoslovja, ki vleče najboljše iz bogate zapuščine west-coast AOR žanra in glede na ozadja iz katerih prihajajo glasbeniki vseskozi vleče zdaj na Toto (osemdeseta), zdaj na Chicago. Takšna so bila tudi pričakovanja. Na to vplivata že oba vodilna vokala, kar strogo nakaže že otvoritveni del albuma Brighter Day, Wings in Wings Of Tomorrow, kjer je pajdašenja z likom Toto v obilju. Četrta, to je baladna Find The Love, kjer prevzame vodilni vokal Champlin deluje kot pretkano predrugačen Chicago hit Hard To Say I’m Sorry. Williams in Champlin posedujeta hipoma prepoznavni barvi in vokalna pristopa. Dominantni figuri in vokala, ki sta pisana na kožo glasbenemu pristopu formacije CWF! Spet je tu mirna Carrie, kjer prevzame Williams vokal, kar takoj vzbudi asociacije na vse Toto komade z naslovi ženskih imen, od Rossane, Lee, do Holyanne, itn…

Dejansko prav ta podobnost z obema skupinama zmanjšuje artistično vrednost izdelku, saj dobi človek občutek, kot da gre za album s komadi, ki jih Toto in Chicago niso posneli v osemdesetih, bodo pa po drugi plati ljubitelji west-coast AOR žanra in obeh skupin zagotovo več kot navdušeni nad njegovo vsebino. Glede na to, da gre za tri legendarne glasbenike, ki so pravzaprav v osemdesetih prispevali levje deleže k formaciji in popularizaciji tega žanra, je ‘posnemanje’ pravzaprav kar opravičljivo. Nemara ste tudi sami že pogruntali, v kolikor še vztrajate s prebiranjem tega spisa, da so besedila skladb povzetki krvavečih src in prav smešno je da stari strici, kot so Champlin, Williams in Friestedt, v tem oziru še vedno tako zavzeto pišejo poezijo za 17. letnice.

Gostujočih glasbenikov na albumu je tokrat manj, kot na predhodnih dveh albumov, prav tako ni toliko zvenečih imen, pa vseeno. Zagotovo bo njihova prisotnost pri ljubiteljih obeh predhodnih albumov vzbudila dodatno zanimanje tudi za album »III«. Moments Of Joy pa je instrumental, ki opozarja, da so glasbeniki vključeni na ta album mdr. tudi izdatno jazzovsko podkovani!

Torej? Revolucije ni. So pa skladbe, ki se takoj usedejo v uho. Spremlja jih odlična produkcija, odlična komponistična vrednost z gradacijo vzdušij v refrenski krešendo, kar v ultra-muzikalnem pompu, ki ga kompozicije dosegajo, vzbuja učinkovanje na prvo žogo. Album deluje enovito. Posluša se ga v enem kosu. Vrhunce je težko izpostaviti, saj kakovostnih kolebanj ni. Ob vsem tem je treba izpostaviti tudi mojstrsko zabelo vložka instrumentalne igre znotraj filigransko dodelanih mid-eight pasaž! Skratka Champlin, Williams in Friestedt so z albumom »III« vnovič dokazali vso svojo pretanjeno nabrušenost, čuječno izpiljenost in perfekcionizem, ki išče najvišjo vrednost AOR-ovske ‘pomp kozmetike’, recimo naravnost kar ‘art estetike’. Prelep album na katerega je bilo vredno čakati štiri leta in ki bo zabaval in navduševal zlasti vse tiste, ki vedo da njihovi heroji osemdesetih, to je ne Toto, ne Chicago, ne bodo posneli več ničesar, kar bi odzvanjajo tako, kot odzvanja prav novi CWF album! Album »III« je zato neke vrste ‘nostalgični ranocelnik’! 

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Brighter Day
2. Sure
3. Wings Of Tomorrow
4. Find The Love
5. Carrie
6. I Will Find You There
7. Stay With Me
8. Almost Had Me There
9. Fly Away Now
10. Moments Of Joy
11. The Last Unbroken Heart

Zasedba:
Bill Champlin
Joseph Williams
Peter Friestedt

Gostujoči glasbeniki:
Jason Scheff
John JR Robinson
Randy Goodrum
Tamara Champlin
Michael Ruff


Champlin Williams Friestedt – “III” (Black Lodge Records, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki