Blitzkrieg: Blitzkrieg

0 48

Založba: Mighty Music
Datum izida: 6. 9. 2024
Produkcija: Nick Jennison
Dolžina albuma: 48.17 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Blitzkrieg so britanska heavy metal zasedba, ki sodi v gibanje označeno s kratico N.W.O.B.H.M. Torej datira njihovo rojstvo tja v sam začetek osemdesetih. Leta 1981 so izdali prvi single, leta 1985 pa prvi album »A Time Of Change«, ki velja za kultno klasiko tega gibanja iz katerega sta izšli mdr. tudi zasedbi Iron Maiden in Saxon. Prvenec je glede na pomike v trendih metala torej izšel malo prepozno, potem pa je sledilo celih deset let, da ga je nasledil album »Unholy Trinity«, ki je tako izšel v obdobju sila nenaklonjenem stari šoli metala. Nekaj opaznosti so Blitzkrieg pridobili s strani preigravanja istoimenske klasike, ki so se jo lotevali in se je še lotevajo Metallica (priredbo najdete na kompilaciji “Garage Days Inc”).

A kvaliteta je ostala. Četudi kultnemu statusu. Skorajšnji neopaznosti. Tudi kasneje. Zahvaljujoč neomahljivemu vokalistu Brianu Rossu, ki je ob številnih rokadah v postavi, ostal do danes edini originalni član skupine. Tako rekoč njen ključni! Vokala namreč skoraj ni mogoče reproducirati, lahko se mu le približaš. Tako da je ta element izvirnosti, sploh glede na Brianovo barvo in pristop, zadržan tudi v letu 2024. In naravnost povedano. Odlično mu služi na zrela leta.

Če prevrtimo še malo v rikverc, je leta 2018 izšel ne ravno prepričljiv zadnji studijski album skupine »Judge Not!« (2018), ki je zvenel precej mehkeje, kot bi si človek želel. Koketira z elementi hard rocka. To obdobje je zaokrožil še EP »Loud And Proud«, kjer je skupina zadržala usmeritev albuma »Judge Not!«. No, kar prinaša najnovejši izdelek, to je naravnost naslovljeni »Bliztkrieg«, je obrat k albumu »Theatre of the Damned«. Še več. Povezuje skupino naravnost z njenim letom rojstva, to je letom 1981. Koreninami torej.

Od tu dalje ni niti treba več veliko filozofirati, saj je Brian in ostali garnizon ekipe novih Blitzkrieg, dostavil odličen nov album, ki udarja naravnost z neposredno iskrenostjo po cilindrih visoko oktanskega izgorevanja pristopov stare šole metala. Okultno in mračno dovolj, po drugi plati v produkciji ne pretirano zloščeno. Skratka šus! Tudi v idejnih rešitvah je album hvaležno razgiban in na podlagi tega nagovarja s konkretno mero teatralne dinamike oziroma razvoja dogodkov na krilih juriša visoko dramatičnega pompa. Oznako ‘šus’ opraviči uvodni razbijač You Won’t Take Me Alive, oznako ‘okult’ takoj za njo briljantna mračna The Spider. Ross preprosto potrebuje tako nastavljene kompozicije, kot jih definirajo dominantne fraze novega albuma, da lahko zasije njegov vokal s polno intenziteto. In natanko to prinaša album »Blitzkrieg«. Od začetka do konca. V dobrih 48. minutah. Briljanten, jedrnato izpoveden, glasnik stare šole metala, ko rečeš da bliže k prapočelu metala ni mogoče priti.

Bend v iskrivosti ubiranja rešitev ne popušča niti v mid-eight pasažah, ki so zasoljene z domiselnimi modulacijami ter strupenim kitarskim soliranjem. Valovanje vzdušij je izjemno. Z gradacijo proti silno spevnim in grabežljivim refrenom. Ob vsej ‘natrigani’ navlaki studijskega ‘klikanja in lepljenja’, je pravi užitek prisluhniti albumu, ki odzvanja v letu 2024 tako perfektno ‘analogno’, kot album vrnitve klasičnih Blitzkrieg. Z na moč pomenljivim naslovom!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. You Won’t Take Me Alive
2. The Spider
3. Dragon’s Eye
4. If I Told You
5. Vertigo
6. Above The Law (Pull The Trigger Part 3)
7. I Am His Voice
8. The Night He Came Home (Halloween)
9. On Olympus High (Instrumental) / Aphrodite’s Kiss

Zasedba:
Brian Ross – vokal
Nick Jennison – kitara, spremljevalni vokal
Alan Ross – kitara, spremljevalni vokal
Liam Ferguson – bas kitara
Matthew Graham – bobni


Blitzkrieg – “Blitzkrieg” (Mighty Music, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki