Dream Evil: Metal Gods

0 52

Založba: Century Media Records
Datum izida: 26. 7. 2024
Produkcija: Fredrik Nordström
Dolžina albuma: 41.24 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 8.0/10


Dream Evil so švedska powermetalska zasedba z znatno daljšim stažem delovanja, kot kaže število izdanih albumov. Bend je nastal leta 1999. Na prvih treh albumih je igral kitaro Gus G. (Firewind, ex-Ozzy Osbourne), bobnal pa Snowy Show (mdr. King Diamond, Therion,…), kar pove veliko o potencialu skupine. Bend je v prvi eri delovanja hitro pridobil na prepoznavnosti med metalsko komuno. V treh letih je nanizal tri zaporedne studijske albume, ki so danes poglavje zase, pri čemer ostaja tudi po dvajsetih letih od izida še vedno osrednji »The Book Of Heavy Metal« (2004). Skupina si je izborila v začetni eri delovanja prepoznavnost tudi zahvaljujoč poziciji predskupine na takratni »Crimson Thunder« turneji rojakov HammerFall.

Potem se je voz polagoma pričel ustavljati. Album »Six« (2017), ki je predhodnik najnovejšega »Metal Gods«, ni uspel poseči dlje od predhodnikov. Minilo je novih sedem let. Do sedmega albuma! Ta izkazuje znova več spretnega rokovanja s prijemi ‘reciklaže’ elementov, ki jih v power metalu že vrsto let razumemo kot kliše. A so Dream Evil tokrat vso reč zelo dobro prepakirali in ponesli na produkcijsko in komponistično raven, ki grabi z nekaj posrečenimi antemskimi koračnicami popadljivo in prepričljivo, kar definitivno vrača skupino v fokus, ki je tako znova vredna širše pozornosti.

Skupina je že lep čas prevzela tudi moment ‘parodičnosti’. To izkazujejo tudi nekatera besedila, prav tako pa videi, kar jim glede, na večno obsodbo vpetosti generičnega formatiranja glasbe, gotovo koristi, saj takšno ‘maskiranje’ hvaležno oddaljuje poslušalce od pretiranega analiziranja same glasbene vsebine. Se pa Dream Evil premalo ‘šminkirajo’ da bi postali lahko tako veliki kot Sabaton, Powerwolf, Gloryhammer in še kdo… Dream Evil ostajajo na nek način ‘švedski Primal Fear’, pri čemer je Niklas Isfeldt ‘švedski Ralf Scheepers’. Skrižaš malo Judas Priest biblije in revitalizem HammerFall s preloma milenijev, pa dobiš nek posrečen obris, kam moli pes taco.

Album je power metalska bomba v klasičnem pomenu besede. Rušilen, udaren, bolščav in pompozen. Agresija in muzikalnost si na njem spretno podajati roke. Stari privrženci bodo gotovo sprejeli album z odprtimi rokami. Nizanje razbijača za razbijačem. Od uvodne, napadalne naslovne skladbe, pa strupene Chosen Force, do antemske The Tyrant Dies at Dawn in za njo ošiljeno bliskajoče Lightning Strikes. Več kot prepričljiva kanonada ne popušča niti v drugi polovici albuma z Born In Hell in NIght Stalker. Vokalni napevi so podkrepljeni z vzkliki možatih tolp (trik je v rabi pri HammerFall od nekdaj, za vse pa so od davno tega krivi seveda Accept).

Kompakten in v vsem prepričljivo ‘recikliran’ power metal, ki grabi takoj. Z direktnim krošejem. V čelo blesavo. To so Dream Evil iskali. Natanko to. Način, ki jih bo približal prvi eri delovanja. In tokrat so glede na ne ravno posrečeno rabo taiste formule, kot je izkazana na predhodniku »Six«, naposled tudi uspeli.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Metal Gods
2. Chosen Force
3. The Tyrant Dies At Dawn
4. Lightning Strikes
5. Fight In The Night
6. Masters Of Arms
7. Born In Hell
8. Insane
9. Night Stalker
10. Y.A.N.A.

Zasedba:
Niklas Isfeldt – vokal
Mark Black – glavna kitara
Fredrik Nordström – ritem kitara
Peter Stålfors – bas kitara
Sören Fardvik bobni

Sodelujoči kitaristi:
Jonathan Thorpenberg (The Unguided)
Tommy Johansson (ex Sabaton)
Chris Amott (ex Arch Enemy / Dark Tranquillity)


Dream Evil – “Metal Gods” (Century Media Records, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki