Let’s Boogie Woogie – Status Quo forever (julij 2024)

foto: IGORAC 2024
0 87

Dogodek: Moon & Stars festival, zvezde večera Status Quo
Datum: 12. 7. 2024
Lokacija: Piazza Grande, Locarno, Švica


“Trenutno stanje: črno-belo”

Včasih te, utrjenega in utrujenega metalca, pot zanese na koncert skupine, ki jo tu in tam bežno poslušaš na kakšnem žuru, ves čas pa ti v malih možganih poskakujejo znani ritmi in prefrigani refreni največjh hitov. Tako sem se s soprogo in skupino prijateljev znašel v mestecu Locarno v italijanskem delu Švice, kjer so imeli glavno vlogo v petkovem večeru festivala Moon & Stars angleški boogie-woogie prvaki Status Quo.

Koncert je bil rojstnodnevno darilo za okroglo obletnico starega frenda Darka. Darko je dolgoletni super zagreti oboževalec skupine, nikoli pa še ni bil na njihovem koncertu. Zadevo smo uspešno skrivali do zadnje sekunde pred vstopom na prizorišče, sledile so solze sreče in litri Red Bull vodke.

Po smrti Ricka Parfitta leta 2016 je Status Quo več ali manj solo projekt glavnega avtorja, kitarista in pevca Francisa Rossija. Ob sebi še vedno drži dva veterana, Andya Bowna na klaviaturah (in kitari), ki je uradni član skupine od 1981, kot gostujoči član pa od 1973, in basista Johna “Rhina” Edwardsa, ki je član skupine od 1985. Mlade sile predstavljata bobnar Leon Cave (od 2013) in ritem kitarist Richie Malone (od 2016), o katerem bo v tem zapisu še tekla beseda.

Na trgu v Locarnu je bil postavljen ogromen oder in ko smo prišli na sceno, je bilo prizorišče polno zagretih oboževalcev. Ker smo hoteli Darku koncert približati direkt v faco, smo se prav po balkansko prerinili nekje do dvajsete, Darko pa celo do desete vrste. Po moji oceni je bilo nekje 10 do 12 tisoč obiskovalcev, kar je krepko preseglo moja pričakovanja.

Ob nasnetem uvodu je na oder prikorakala peterica glasbenikov v belih supergah, črnih džinsih in belih srajčkah, rokenrol uniforma par excellence. Richie je užgal po svoji kitari uvodni podporni riff zimzelene Caroline in vsem je bilo jasno, da bomo priča božanskemu zvoku. Z glavnim riffom se je pridružil še Francis, pa sta že pokrila 80 %  razpoložljive ušesne kapacitete. Ko so butnili še ostali trije, se je trg napolnil s pravim rokenrol zvokom. Kristalno jasno se je slišala vsaka kitara posebej (tudi ko se je na tretji v nekaterih komadih vključil Andy). Bas in boben sta sekala kot utrjeni kanadski drvarji, klaviature pa so uspešno zaokroževale popolno zvočno podobo.

Klasični štiri četrtinski boogie ritem je vse prisilil k neprestanemu šejkanju in poskakovanju, kar je ob pritiskanju nevihtnih oblakov in visoki vlagi poskrbelo za litre znoja. Osebno sem poznal kakšno polovico komadov, vendar so bili vsi ostali tako prepričljivo odigrani, da me zanos niti za sekundo ni zapustil. Sem pa v štiklcu Hold You Back, ki vsebuje poskočno irsko melodijo, dobil nov hitić za poslušanje.

Bend je v odlični formi, tako fizično kot instrumentalno ter vokalno. Pesmi so seveda za častitljivo starega Francisa (možakar jih ima 75) uglašene kak ton niže, kar je bilo najbolj slišati v vesoljnem hitu Whatever You Want proti koncu koncerta. Svoje prilike, da vokalno zasijejo, so dočakali vsi člani razen bobnarja, in gre jim zares dobro.

Povrniti se moram na že omenjenega Richieja Malona na ritem kitari. Model svoj instrument obravnava kot bivšo punco, s katero še enkrat pristaneta v postelji. Seka, ruži, boža, grebe, grize in obožuje ter iz nje izvablja pohotne zvoke in hitre ritme. Saj veste, kako to gre. Definitivno Zvezda večera!!!

Kot lahko vidite spodaj, je bila setlista sestavljena večinoma iz boogie obdobja med 1972 in 1982, z obveznim izletom v osemdeseta s priredbo In the Army Now in celo skokom v novo tisočletje z dvema komadoma. Razumljivo so popolnoma ignorirali zgodnje na pol psihadelično obdobje, ki ga povprečen oboževalec le slabo pozna.

Zaključek: Tako to delajo stari mojstri; odličen zvok, izbor pesmi, poln hitov in ljubezen do glasbe. Francis je med igranjem uvoda v eno izmed skladb sam sebi napol zamrmral “I fuckin’ love playin’ this one!” In je bilo čutiti!

besedilo: Igorac
fotografije: Igorac

Setlista:
1. Caroline
2. Rain
3. Little Lady
4. Softer Ride
5. Beginning of the End
6. Hold You Back
7. What You’re Proposing / Down the Dustpipe / Wild Side of Life / Railroad / Again and Again / Slow Train
8. The Oriental
9. In My Chair
10. In the Army Now (orig. Bolland & Bolland)
11. Roll Over Lay Down
12. Down Down
13. Whatever You Want
14. Rockin’ All Over the World (orig. John Fogerty)
—dodatek—
15. Don’t Waste My Time


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki